Facebooku, kjo fabrikë e fuqishme?

16.09.2016, ora 20:00

Në Norvegji ka shpërthyer debati për lirinë e fjalës dhe të shprehjes. Sherr për këtë u bë Facebooku. Kur gazeta ditore me respekt intelektual, «Aftenposten», postoj një fotografi historike nga lufta e Vietnamit ...MË SHUMË

Duart larg nga Shqipja

16.09.2016, ora 20:00

Shqiptarët më shumë se kuadri i tanishëm ligjor i dy shteteve respektive me shumicë shqiptare ose se ndërlidhja e „elitave“ në të kaluarën, i bashkon gjuha, me gjithë koloritin e saj gjuhësor dhe socialo-antropologjik. .... MË SHUMË

Shqiptarë shporruni nga Kosova, është porosia e "sportit dardan"

09.10.2016, ora 13:00

Beogradi, kryeqyteti i Serbisë dhe i ish-Jugosllavisë komuniste, ka dëmtuar fort kombin dhe kulturën shqiptare. Kjo dihet! Por, përpos dëmeve materiale e vrasjeve industriale të shqiptarëve, duke vrarë e dhunuar .... MË SHUMË

Opinion: Gazetaria shqipe është e sëmurë.

Gazetaria shqipe është dogmatike. Gazetaria politike shqipe është e sëmurë. Ajo është e infektuar nga tregimet erotike dhe nga gazetaria sportive. Gazetara shqipe vuan nga cektësia dhe mungesa serioze e “rëndësisë”. Simptomat e kësaj gazetarie janë: “mentaliteti tufë”, “skandalet”, “konfliktet”, dhe trullosja nga lajmi. Si pasojë e këtij komunikimi, politika po budallakizohet dhe fuqia e politikës po dobësohet. Sëmundja ka përfshi dhe ka dëmtuar mbulimin e lajmeve. Sëmundja ka kaluar tek debatet televizive si dhe tek opinionistët/analistët politik: Kohë nuk ka, shërimin duhet gjetur.

Opinion: Kundër kujt luftuam ne, o babi?

Kudo në fjalimet përkujtimore, që organizohen nëpër institucionet e Evropës perëndimore, theksohet se, "çlirimi i tokës evropiane u bë nga luftëtarët trima, të cilët luftuan kundër nazizmi gjerman. Secilën herë në shtypin gjerman, norvegjez, suedez dhe atë anglez, ka shumë artikuj, reportazhe e fjalime përkujtimore për të rënët, heronjtë dhe për luftëtarët që dhanë jetën e tyre duke luftuar kundër pushtetit nazist gjerman.Çdoherë nënvizohet se, cili ishte armiku. Kundër cilit armik e agresion luftuan heronjtë dhe luftëtarët e rëne; Theksohet gjithmonë se, "këta ranë për çlirimin nga Gjermania e NSPAD-së së Hitlerit. Dhe, kjo është normale, e pritshme dhe e domosdoshme. Kjo duhet të behët për hatër të historisë, për sinqeritetin ndaj gjeneratave që vinë e për mësim të gjeneratave të reja gjermane, që kjo e zezë të mos përsëritet më në tokën e tyre.Të nderuar lexues,
Çfarë po ndodhë tek ne, sot, me rastin e përkujtimit të të rënëve, luftëtarëve të UÇK-së që dhanë jetën për çlirim nga Serbia dhe për liri kombëtare nga Beogradi?

A e patë se si pushteti dhe mediat e pushtetit asnjëherë nuk e nënvizuan se kundër cilit pushtet okupues luftuan heronjtë e UÇK së.
A e dëgjuat sesi gazetaria e pushtetit nuk e theksoj se nga na erdhën pushtuesit? Nuk ka shtet e, as komb, pushtuesi që ne e luftuam. Kush ishin këta ore? Kundër kujt luftuam ne, o babi, më pyeti Noka, sot?
Pushteti frikësohet të theksoj se okupuesi ishte shteti serb; Të tregoj se ishte Serbia ajo që na vrau e na dogji. Kryeministri ynë dhe e tërë garnitura e tijë, nuk e përmenden, sot, fjalën e as togfjalëshin e saktë historik: "këta dhanë jetë kundër okupatorit Serb". Këta nuk e folën kurrë fjalën se "këta ranë për liri, liri të cilin na e mohoi shteti i Serbisë dhe Beogradi"!